PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY UVODNI STRANA UVODNI STRANA HLAVNÍ STRANA HLAVNÍ STRANA MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ ZLÍNSKÝ KRAJ OLOMOUCKÝ KRAJ JIHOMORAVSKÝ KRAJ PARDUBICKÝ KRAJ KRÁLOVEHRADECKÝ KRAJ LIBERECKÝ KRAJ VYSOČINA PRAHA STREDOČESKÝ KRAJ ÚSTECKÝ KRAJ JIHOČESKÝ KRAJ PLZEŇSKÝ KRAJ KARLOVARSKÝ KRAJ

ENCYKLOPEDIE FoS
Základní informace o FoS ČR
Adresář FoS
Partneři FoS
Folklorní festivaly FoS ČR
Folklorní soubory FoS ČR
Folklorní materiály
Folklorní projekty
Folklor a media
KALENDÁŘ FOLKLORU
Folklorní akce a lidové umění
Festivaly FoS ČR
ZAHRANIČNÍ AKTIVITY FoS
Zahraniční aktivity
Zahraniční festivaly
Výměny a nabídky
Kolečka a půlkolečka
AKTUALITY A ZPRÁVY
Aktuality, novinky, zprávy, ...
Poskytované dotace
Archiv článků
FOLKLOR A TRADICE
Časopis Folklor
Folklor a lidové tradice v ČR
Etnografické členění ČR
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla
Kroje a lidové oblečení
SLUŽBY
Vyhledávací centrum
Pro registrované

Časopis FOLKLOR


DOPORUČUJEME
Zpíváme pro radost
 
 

Letnice

Začátek akce: 09.06.2019 (ne)
Předpokládaný konec: 09.06.2019 (ne)
Druh akce: Folklor
Místo konání: Kouřim: Muzeum lidových staveb Kouřim
Letnice ve skanzenu v Kouřimi
Letnice - Zapomenutá lidová slavnost, kterou jinde neuvidíte!

V neděli 9. června 2019 od 10 do 18 hodin uvede Muzeum lidových staveb v Kouřimi národopisný pořad Letnice. Slavnost připomene dnes již zapomenuté lidové obyčeje se vztahem k letnicím - otvírání studánek a působivou obchůzku královniček. Nebude chybět hudba a tanec.

Ředitel Regionálního muzea v Kolíně, Mgr. Vladimír Rišlink: „Letnicové slavnosti jsou tradiční oslavou svátku Seslání Ducha svatého a připomínkou založení církve. V lidové kultuře byly s letnicemi spojeny královské slavnosti, vodění, honění či stínání krále.“

Třikrát během dne (v 10:30, 13:30, 15:30) proběhne půvabná obchůzka královniček následovaná dalším obřadem jara, otevíráním studánek. Na závěr se bude tančit pod májí. Účinkovat bude Dětský folklórní soubor Sejkorky při TJ Sokol Slatiňany.
O lidové písni na Kouřimsku bude povídat etnolog Adam Votruba v 11:30 a 14:30, s folkloristkou Kamilou Skopovou se bude besedovat o Českém lidovém kroji ve 12:00 a 15:00.

K letnicím v minulosti neodmyslitelně patřil symbol holubičky. Výrobu štípané holubičky ze dřeva bude předvádět Jaromír Frk. V rámci tvořivých dílen se zájemci naučí vyrábět holubičku z vejdumků nebo korunu pro královničku.
V interiérech historických stavení je instalována výstava Zelené svátky, zaměřená na tradici letnic a dalších svátků pozdního jara. Historici a etnoglogové Regionálního muzea v Kolíně k ní podají výklad a zodpoví dotazy.
Muzejní zahradník Martin Spěváček návštěvníky seznámí s bylinami z našich zahrádek.
Nebudou chybět tradiční pokrmy: „kosmatice“ a „boží milosti“, připravované na plotnách replik krásných historických sporáků, ani občerstvení Jiřího a Cecílie Buschových v hospodě ze Strašic.
Vstupné: 120 Kč, snížené 80 Kč, rodinné 320 Kč.

Ohlédnutí za svátkem svatého ducha - Letnicemi

Letnice původně trvající osm dní s přísným zákazem polních prací, byly postupně omezeny na Boží hod svatodušní a Svatodušní pondělí. Křesťanské letnice se projevily v lidové kultuře například omezováním sňatků a stěhování v týdnu před nimi. Období Letnic jako období plného rozvoje vegetačních sil přírody bylo v celé Evropě spojeno s projevy předkřesťanské agrární magie. V lidové kultuře byly s letnicemi spojeny královské slavnosti, provozované především svobodnými muži, vodění, honění či stínání krále. Čištění studánek a rituální první koupele v přírodě měly zajistit dostatek vláhy pro vegetaci. Řada ochranných a prosperitních magických praktik měla přímo zabezpečit zemědělskou produkci. Pro úrodnost polí se mladé manželské páry válely v osení, prováděly se obchůzky polí, o svatodušní vigilii se v noci konalo první pasení dobytka i práskání biči, které zahánělo čarodějnice.

Otvírání studánek je obřad, v němž se spojovalo pohanské uctívání pramenů, magické přivolávání vláhy s prvky křesťanského kultu. Konal se na jaře po západu nebo před východem slunce. Spočíval v rituálním čištění studánek, které prováděly dívky-panny, byl spojen s obchůzkou, při které vodily dívky po domech královnu a byly odměňovány především vejci a máslem.


Petr Tyc
pracovník pro vztah s veřejností
tel.: 724 391 362
tyc@muzeumkolin.cz

Regionální muzeum v Kolíně, p. o.
Příspěvková organizace Středočeského kraje
muzeumkolin.cz, skanzenkourim.cz, muzeumkourimska.cz, podlipanskemuzeum.cz
Základní informace: Muzeum lidových staveb Kouřim
Další informace:http://www.skanzenkourim.cz
Autor:Hana Wernerová (Folklorní sdružení ČR)
e-mail: wernerova@fos.cz
organizace: č. 56
Aktualizace:22.05.2019 v 00:00 hodin

VYHLEDÁVÁNÍ V DATABANCE AKCÍ


Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
 
FOLKLORNÍ FESTIVALY
FOLKLORNÍ AKCE
TURISTIKA