PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY UVODNI STRANA UVODNI STRANA HLAVNÍ STRANA HLAVNÍ STRANA MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ ZLÍNSKÝ KRAJ OLOMOUCKÝ KRAJ JIHOMORAVSKÝ KRAJ PARDUBICKÝ KRAJ KRÁLOVEHRADECKÝ KRAJ LIBERECKÝ KRAJ VYSOČINA PRAHA STREDOČESKÝ KRAJ ÚSTECKÝ KRAJ JIHOČESKÝ KRAJ PLZEŇSKÝ KRAJ KARLOVARSKÝ KRAJ



DOPORUČUJEME
Zpíváme pro radost
 
 

Modrotisk [ Lidová řemesla a výrobky ]

S manufakturním potiskováním plátna a s dovozem indiga se od 17. století rozvíjí ve venkovských oblastech technicky nenáročný a levný tisk-modrotisk. Jehož obliba vzrostla hlavně v 19. století., kdy se v Čechách a na Moravě začala rozšiřovat technika barvení s rezervačním tiskem.

Princip této techniky spočívá v tom, že na naškrobené plátno se dřevěnými formami nanáší rezerva, pap (směs kaolínu a arabské gumy), která zabraňovala přístupu barvy. Zaschnuté plátno se několikrát ponoří do studené barvící lázně tzv. kýpy připravené z indiga (bezbarvá šťáva obsažená v pletivech rostlin indigofera z východní Indie, která se ve styku s kyslíkem zabarvuje na modro) vápna, zelené skalice a jiných příměsí. Pak se vytáhne a nechá se pověšený na vzduchu.

Ornamenty se tiskly pomocí forem, které tiskaři zakupovali u specializovaných výrobců např. v Novém Jičíně. Nejčastěji bylo takto potištěné plátno modrobílé, avšak tiskaři přidáváním chemikálií do papu a do vypíracího roztoku získali ornamenty i v jiných barvách.

Přestože má na našem území modrotisková technika víceméně internacionální ráz, způsobený mimo jiné pořizováním forem mimo Moravu, přece jen je možné rozpoznat některé regionální specifičnosti v jeho dekorování.

Pro Horňácko byly např. charakteristické žluté a zelené vzorky v pásech na sukních. Hlavně na Valašsku se modrotisk stal i typickým znakem kroje. Šily se z něj zástěry a to i sváteční. Vyznačovaly se zhuštěným ornamentálním okrajem zvaným "okolnica".

Obecně se modrotisk užíval na jupky, sukně a další kusy oblečení koncem 19. století. Modrotiskaři byli téměř v každém městě a nejdéle vydrželi se svou živností právě v chudších krajích, kde měli pro své skromné textilní umění odbytiště.

UMÍSTĚNÍ


AKTUALIZACE: uživatel č. 705 org. 56, 11.05.2004 v 10:14 hodin

Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
 
FOLKLORNÍ FESTIVALY
FOLKLORNÍ AKCE
TURISTIKA