PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY UVODNI STRANA UVODNI STRANA HLAVNÍ STRANA HLAVNÍ STRANA MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ ZLÍNSKÝ KRAJ OLOMOUCKÝ KRAJ JIHOMORAVSKÝ KRAJ PARDUBICKÝ KRAJ KRÁLOVEHRADECKÝ KRAJ LIBERECKÝ KRAJ VYSOČINA PRAHA STREDOČESKÝ KRAJ ÚSTECKÝ KRAJ JIHOČESKÝ KRAJ PLZEŇSKÝ KRAJ KARLOVARSKÝ KRAJ

ENCYKLOPEDIE FoS
Základní informace o FoS ČR
Adresář FoS
Partneři FoS
Folklorní festivaly FoS ČR
Folklorní soubory FoS ČR
Folklorní materiály
Folklorní projekty
Folklor a media
KALENDÁŘ FOLKLORU
Folklorní akce a lidové umění
Festivaly FoS ČR
ZAHRANIČNÍ AKTIVITY FoS
Zahraniční aktivity
Zahraniční festivaly
Výměny a nabídky
Kolečka a půlkolečka
AKTUALITY A ZPRÁVY
Aktuality, novinky, zprávy, ...
Poskytované dotace
Archiv článků
FOLKLOR A TRADICE
Časopis Folklor
Folklor a lidové tradice v ČR
Etnografické členění ČR
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla
Kroje a lidové oblečení
SLUŽBY
Vyhledávací centrum
Pro registrované

Časopis FOLKLOR


DOPORUČUJEME
Zpíváme pro radost
 
 

Sváteční oděvy [ Lidové oblečení - kroj ]

Mnohem větší variabilita krojových typů byla znatelná ve svátečním oděvu. I ten však měl několik stupňů podle závažnosti příležitostí, k nimž se brával. Ve svátek oděv jednotila touha líbit se a prezentovat. Oděv tomu odpovídal více individuálně, podle zažité tradice, místního vkusu i uplatnění osobnosti.

I z tohoto důvodu je přirozené, že sváteční kroje zachovaly výraznější lokální formy. Slavnostnímu oděvu byla přikládána nejen péče, ale jeho součástem i mimořádná cena. Pro ni se uchovávaly a mnohé z nich i dědily po několik generací, sto i více let. Díky této domácí tendenci uchovávat staré kusy, se v době sběratelských aktivit mohly také snadněji formovat obecné sbírky.

V minulosti se lidé více přizpůsobovali zažitého řádu, který zohledňoval přírodní cykly a na ně napojená období křesťanského roku. Dlouho očekávané svátky pak byly slaveny výrazně, několikadenním hodováním, zábavou a patřičným oblečením. Dlouhodobý časový rozvrh byl pravidelně jednou týdně přetínán slavenými nedělemi.

Sváteční chvíle se vázaly na rodinný cyklus stejně jako na události společenského významu. Některé z nich, hlavně rodinné příležitosti vyžadovaly zcela speciální oděv. Slavnostní bylo během roku značné množství. Svátečnímu kroji byla tedy věnována značná pozornost.

Nejméně nákladný oděv se brával na nedělní odpoledne, zvláště k muzice. Svátečnější byl určen na nedělní bohoslužby v kostele a případné cesty do města či na úřady.

Nejvíce pozornosti se věnovalo oděvu při velkých církevních svátcích a rodinných obřadech, mezi nimiž zaujímala přední místo svatba.

UMÍSTĚNÍ


AKTUALIZACE: uživatel č. 705 org. 56, 11.05.2004 v 12:36 hodin

Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
 
FOLKLORNÍ FESTIVALY
FOLKLORNÍ AKCE
TURISTIKA