PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY UVODNI STRANA UVODNI STRANA HLAVNÍ STRANA HLAVNÍ STRANA MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ ZLÍNSKÝ KRAJ OLOMOUCKÝ KRAJ JIHOMORAVSKÝ KRAJ PARDUBICKÝ KRAJ KRÁLOVEHRADECKÝ KRAJ LIBERECKÝ KRAJ VYSOČINA PRAHA STREDOČESKÝ KRAJ ÚSTECKÝ KRAJ JIHOČESKÝ KRAJ PLZEŇSKÝ KRAJ KARLOVARSKÝ KRAJ

ENCYKLOPEDIE FoS
Základní informace o FoS ČR
Adresář FoS
Partneři FoS
Folklorní festivaly FoS ČR
Folklorní soubory FoS ČR
Folklorní materiály
Folklorní projekty
Folklor a media
KALENDÁŘ FOLKLORU
Folklorní akce a lidové umění
Festivaly FoS ČR
ZAHRANIČNÍ AKTIVITY FoS
Zahraniční aktivity
Zahraniční festivaly
Výměny a nabídky
Kolečka a půlkolečka
AKTUALITY A ZPRÁVY
Aktuality, novinky, zprávy, ...
Poskytované dotace
Archiv článků
FOLKLOR A TRADICE
Časopis Folklor
Folklor a lidové tradice v ČR
Etnografické členění ČR
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla
Kroje a lidové oblečení
SLUŽBY
Vyhledávací centrum
Pro registrované

Časopis FOLKLOR


DOPORUČUJEME
Zpíváme pro radost
 
 

12 Krušné hory a podkrušnohoří [ Turistická oblast ]

HRAD STŘEKOV LÁZNĚ TEPLICE ZÁMEK DUCHCOV KRUPKA KAMENCOVÉ JEZERO CHOMUTOV PODKRUŠNOHORSKÝ ZOOPARK CHOMUTOV KLÁŠTEREC NAD OHŘÍ MOST MUZEUM ŽELEZNICE ZUBRNICE ZÁMEK JEZEŘÍ KLÁŠTER OSEK MUZEUM ŽELEZNICE ZUBRNICE KRUPKA LÁZNĚ TEPLICE HRAD STŘEKOV KLÁŠTER OSEK MOST KLÁŠTEREC NAD OHŘÍ ZÁMEK JEZEŘÍ PODKRUŠNOHORSKÝ ZOOPARK CHOMUTOV KAMENCOVÉ JEZERO CHOMUTOV ZÁMEK DUCHCOV TO 12 Krušné hory a Podkrušnohoří
...v zemi kovu a pramenů...
Hory a strmá údolí, lidé a mystika, kultura a historie daly oblasti Krušných hor a Podkrušnohoří její nezaměnitelný ráz. Možnosti, které se návštěvníkům otvírají, jsou velmi lákavé: cyklistika, pěší turistika, zimní sporty a poslední dobou stále oblíbenější adrenalinové sporty a horolezectví v rozlehlých horských oblastech se dají skvěle spojit s návštěvami měst v podhůří anebo lázeňských středisek. Zdejší pobyty zpříjemňují malebné hrady a zámky, několik zoologických zahrad, bohatý výběr přírodních nádrží a letních aquaparků a konečně i zajímavé technické a průmyslové památky, připomínající dávné tradice těžby železných rud. Ochutnejte také zajímavá vína z Mostecka; vinná réva se tu pěstuje od 11. století a raritou současného světového vinařství jsou vinice, vysazené na rekultivovaných výsypkách zdejších uhelných revírů. Obnovy se však dočkala i nezapomenutelná historická terasovitá Nebeská vinice u černé borovice na jihovýchodním svahu Hněvína.

- Duchcov - barokní, klasicistně upravený zámek, který navštívily řady význačných osobností - W. A. Mozart, J. S. Bach, J. W. Goethe. Na sklonku svého života tu jako knihovník působil legendární G. Casanova.
- Kamencové jezero Chomutov - jediné kamencové jezero na světě. Díky kamenci neobsahuje voda žádné živé organismy a brání růstu vodních řas a sinic, proto je bezpečné koupání garantováno po celou letní sezónu. Rekreační oblast.
- Podkrušnohorský Zoopark Chomutov - eurosafari v přirozeném přírodním prostředí, celkem 600 kusů zvířat ve 130 druzích. Sbírka zemědělských strojů, ovocný sad, hospoda, dětská hřiště, lokálka, hřbitov vyhynulých zvířat se sochami.
- Zámek Jezeří - rozsáhlý barokní zámek s parkem a zahradou. Fotografická expozice, strašidelná galerie ve sklepení, výhled na část krajiny Podkrušnohoří, zničené povrchovými uhelnými doly.
- Klášterec nad Ohří - novogotický zámek s parkem, sallou terrenou a barokními plastikami (J. Brokoff). Historické interiéry s expozicemi čínského, japonského a středoevropského porcelánu. Letní aquapark, v okolí zříceniny několika hradů.
- Most - část města ustoupila hnědouhelným dolům; raritou je kostel Nanebevzetí Panny Marie, přesunutý v roce 1975 o 842 m. Replika původního hradu Hněvín, automotodrom, dostihový areál, vodní park Aquadrom.
- Klášter Osek - klášter cisterciáků založený koncem 12. století. Klášterní kostel Nanebevzetí Panny Marie, křížová chodba, rajský dvůr, starý konvent s raně gotickou kapitulní síní, ve vstupním areálu výstavy.
- Hrad Střekov - romantická zřícenina gotického hradu s opevněním, věží, hradním palácem s kaplí, rytířskou síní a muzejní expozicí. V 19. století hrad inspiroval R. Wagnera ke zkomponování opery Tannhäuser.
- Lázně Teplice - díky termálním pramenům rozvoj lázeňství od 17. století. Aquacentrum, zámecké muzeum, zajímavé lázeňské domy a parky. Písečný vrch s botanickou zahradou a hvězdárnou.
- Krupka - snad nejstarší naleziště cínu ve střední Evropě. Prohlídková štola Starý Martin s přístupnou částí žíly Lukáš, nejdelší cínové rudní žíly ve střední Evropě (2 km). Sedačková lanovka na Komáří vížku, rozhled po východní části Krušných hor.
- ZOO Ústí nad Labem - areál v městské části Krásné Březno na prudkých svazích labského údolí. Dětská zoo, skluzavky, využívající velké terénní převýšení, naučná stezka dinosaurů, restaurace.
- Skanzen a muzeum Železnice Zubrnice - muzeum lidové architektury, nejmladší skanzen v Čechách. Součástí historické vesnice nádraží na bývalé trati Velké Březno - Zubrnice, muzejní vlakový provoz.

UMÍSTĚNÍ

NA ÚZEMÍ TURISTICKÉ OBLASTI EVIDUJEME


Typ záznamu: Turistická oblast
AKTUALIZACE: uživatel č. 508 org. 2, 29.03.2005 v 13:35 hodin

Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
 
FOLKLORNÍ FESTIVALY
FOLKLORNÍ AKCE
TURISTIKA