PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY UVODNI STRANA UVODNI STRANA HLAVNÍ STRANA HLAVNÍ STRANA MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ ZLÍNSKÝ KRAJ OLOMOUCKÝ KRAJ JIHOMORAVSKÝ KRAJ PARDUBICKÝ KRAJ KRÁLOVEHRADECKÝ KRAJ LIBERECKÝ KRAJ VYSOČINA PRAHA STREDOČESKÝ KRAJ ÚSTECKÝ KRAJ JIHOČESKÝ KRAJ PLZEŇSKÝ KRAJ KARLOVARSKÝ KRAJ



DOPORUČUJEME
Zpíváme pro radost
 
 

Špičák [ Hora - tisícovka ]

Známý vrchol Železnorudska ve vypíná do výšky 1.202 m nad stejnojmennou rekreační obcí asi 4 km severně od Železné Rudy.
Na svazích Špičáku byl vybudován rozlehlý lyžařský areál, který nabízí na celé řadě různorodých sjezdových tratí podmínky jak pro začátečníky, tak pro pokročilé lyžaře. Vedou odtud i udržované trasy běžeckých stop. Oblast vrchu je přitažlivá i pro letní turistiku. Prochází tudy část naučné stezky Železnorudsko, která na trase dlouhé 15 km přibližuje návštěvníkům historii oblasti i život jejích obyvatel a přírodní krásy a zajímavosti. Špičáckým sedlem, které leží mezi Pancířem a Špičákem.
V 1.000 m nad mořem, prochází hlavní evropské rozvodí mezi Černým a Severním mořem.
Železniční trať ze Železné Rudy do Hojsovy Stráže prochází pod Špičáckým sedlem 1.748 m dlouhým tunelem, který byl postaven v letech 1874 - 1877 jako první železniční tunel v tehdejším Rakousku-Uhersku. Dodnes je nejdelším svého druhu v České republice.
V létě 1881 zde pobýval Jan Neruda. Patrně právě zde vznikla jeho Romance o Černém jezeře.
Přístup k vrcholku je možný od parkoviště ve Špičáckém sedle po trase zelené turistické značky s napojením na červenou (asi 5 km) nebo po žluté značce ze Špičáckého sedla přes Černé jezero, kde je možné se napojit opět na červenou (asi 6 km). V zimě je vrcholová partie přístupná pomocí lyžařských vleků.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.turistika.cz

Typ záznamu: Hora - tisícovka
AKTUALIZACE: uživatel č. 685 org. 2, 18.11.2004 v 14:08 hodin

Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
 
FOLKLORNÍ FESTIVALY
FOLKLORNÍ AKCE
TURISTIKA