PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY UVODNI STRANA UVODNI STRANA HLAVNÍ STRANA HLAVNÍ STRANA MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ ZLÍNSKÝ KRAJ OLOMOUCKÝ KRAJ JIHOMORAVSKÝ KRAJ PARDUBICKÝ KRAJ KRÁLOVEHRADECKÝ KRAJ LIBERECKÝ KRAJ VYSOČINA PRAHA STREDOČESKÝ KRAJ ÚSTECKÝ KRAJ JIHOČESKÝ KRAJ PLZEŇSKÝ KRAJ KARLOVARSKÝ KRAJ

ENCYKLOPEDIE FoS
Základní informace o FoS ČR
Adresář FoS
Partneři FoS
Folklorní festivaly FoS ČR
Folklorní soubory FoS ČR
Folklorní materiály
Folklorní projekty
Folklor a media
KALENDÁŘ FOLKLORU
Folklorní akce a lidové umění
Festivaly FoS ČR
ZAHRANIČNÍ AKTIVITY FoS
Zahraniční aktivity
Zahraniční festivaly
Výměny a nabídky
Kolečka a půlkolečka
AKTUALITY A ZPRÁVY
Aktuality, novinky, zprávy, ...
Poskytované dotace
Archiv článků
FOLKLOR A TRADICE
Časopis Folklor
Folklor a lidové tradice v ČR
Etnografické členění ČR
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla
Kroje a lidové oblečení
SLUŽBY
Vyhledávací centrum
Pro registrované

Časopis FOLKLOR


DOPORUČUJEME
Zpíváme pro radost
 
 

Slet čarodějnic [ Lidové tradice ]

Slet čarodějnic
Čarodějnice v Mezicích 2001
Slet čarodějnic

Proč právě "Slet čarodějnic” a proč právě v Mezicích ???
A ještě plno dalších otázek na které snad jen málokdo zná tu správnou odpověď !!!

Takže proč právě "Slet čarodějnic” a jak tento nápad vůbec vznikl!

"Slet” proto, že nechceme nikoho upalovat! Proč taky!! Vždyť upálením zla jen nastává jistá nerovnováha a kdo může zaručit, že pak nepřijde zlo ještě větší?? A tak se hezky slétneme na jednom místě a pořádně se po dlouhém zimním spánku vyřádíme a pak hurá do světa!!!

A proč "Slet čarodějnic”?? Protože jsme tak trochu feminní, ale to neznamená, že čarodějové k nám mají vstup zakázán, ba naopak!! Každý čaroděj je tu vítán, vždyť v soutěžení i oni mají své místo!!!!!

A jak tento nápad vůbec vznikl? No to je zcela prosté. Nacházíme se nedaleko od Velkých losin - místa proslaveného právě upalováním čarodějnic a při hlubším zkoumání dostupné literatury o čarodějnicích, se podařilo najít, že jednou z obviněných čarodějnic byla i žena z Nové Vsi u Litovle. Šlo o bylinkářku, kterou její sousedé neměli rádi a tak ji udali. Proces probíhal v Litovli, ale naštěstí sám soudce byl značně pověrčivý. A tak když ona žena prohlásila, že pošle-li ji na smrt, tak prý i on zemře stejnou smrtí, dostal strach a ženu prozatím jen posadil do vězení: Následně na to, místo aby ji předal do Velkých Losin, předal ji dalšímu řízení do Olomouce, kde byla žena osvobozena. Po svém osvobození se už do Nové Vsi nevrátila a toulala se po zdejším kraji. Takže vlastně tento slet vznikl na její počest!

A proč právě v Mezicích?
Tak na to je odpověď zcela jednoduchá. Krásný přírodní areál, který je schopen pojmou až 1000 diváků a čarodějnice se zde mohou pěkně vyřádit. A pak JÁ jakožto organizátor to mám kousek - to abych jako hlavní čarodějnice nemusel létat kdoví z jakých dálek J .

Významným prvkem pro výběr tohoto místa však také byli spolupořadatelé a tím je Sbor dobrovolných hasičů v Mezicích, kteří od samého počátku podali pomocnou ruku při organizaci. (Škoda že i s ostatními složkami není tak dobrá spolupráce!)


A co je podstatou "Sletu čarodějnic”?
Podstatou je sejít se a pobavit se - jde vlastně o takovou lidovou zábavu, kde hlavním motivem jsou čarodějnice, které se v rámci pořadu prezentují před diváky v soutěžním "Čarodějnickém pětiboji”! Prostě zábava s lidmi a pro lidi!
Se souhlasem NS Pantla, Náklo

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ


Typ záznamu: Lidové tradice
AKTUALIZACE: Luděk Šorm (FOLKLOR.CZ) org. 24, 05.02.2005 v 14:34 hodin

Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
 
FOLKLORNÍ FESTIVALY
FOLKLORNÍ AKCE
TURISTIKA