PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY UVODNI STRANA UVODNI STRANA HLAVNÍ STRANA HLAVNÍ STRANA MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ ZLÍNSKÝ KRAJ OLOMOUCKÝ KRAJ JIHOMORAVSKÝ KRAJ PARDUBICKÝ KRAJ KRÁLOVEHRADECKÝ KRAJ LIBERECKÝ KRAJ VYSOČINA PRAHA STREDOČESKÝ KRAJ ÚSTECKÝ KRAJ JIHOČESKÝ KRAJ PLZEŇSKÝ KRAJ KARLOVARSKÝ KRAJ

ENCYKLOPEDIE FoS
Základní informace o FoS ČR
Adresář FoS
Partneři FoS
Folklorní festivaly FoS ČR
Folklorní soubory FoS ČR
Folklorní materiály
Folklorní projekty
Folklor a media
KALENDÁŘ FOLKLORU
Folklorní akce a lidové umění
Festivaly FoS ČR
ZAHRANIČNÍ AKTIVITY FoS
Zahraniční aktivity
Zahraniční festivaly
Výměny a nabídky
Kolečka a půlkolečka
AKTUALITY A ZPRÁVY
Aktuality, novinky, zprávy, ...
Poskytované dotace
Archiv článků
FOLKLOR A TRADICE
Časopis Folklor
Folklor a lidové tradice v ČR
Etnografické členění ČR
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla
Kroje a lidové oblečení
SLUŽBY
Vyhledávací centrum
Pro registrované

Časopis FOLKLOR


DOPORUČUJEME
Zpíváme pro radost
 
 

Krásná Lípa [ Město nebo obec ]

Krásná Lípa

Město s dominantní stavbou barokního kostela sv. Máří Magdaleny a památkovou zónou. V roce 1995 zde byla otevřena expozice regionálního muzea v domě U Frinda.

Od počátku roku 2000 je Krásná Lípa sídlem Správy Národního parku České Švýcarsko v budově bývalé krásnolipské ozdravovny.

V Krásné Lípě stojí známá socha lva. Najdete ji u městského hřbitova.


Z textu o Krásné Lípě a festivalu Tolštejnského panství:
Krásná Lípa v nejsevernějším koutu Čech - šluknovském výběžku. V krajině kde se nacházejí neopakovatelné přírodní scenérie Lužických hor tvořené hustými lesy a pískovcovými skalami rozekláté množstvím říček a potoků. To vše může návštěvník sledovat z nejrůznějších vyhlídek a rozhleden, tvořících nejhustší síť v celé republice. Pořádající město Krásná lípa se nachází na pomezí Národního parku České Švýcarsko, CHKO Lužické hory a CHKO Labské pískovce a právem je sídelním městem správy NPČŠ. Právě díky kráse a podobnosti místní krajiny se oblasti právem říká české švýcarsko.
Rozvíjející se cestovní ruch regionu již nyní nabízí turistům veškeré standarty týkající se ubytování, sportovního a kulturního vyžití. Od využívání mnoha přírodních či umělých koupališť, bazénů, lyžařských vleků, zimních stadionů, nejrůznějších druhů sportovišť po mnoho kilometrů cyklistických a turistických stezek ať naučných nebo poznávacích. Vždyť také čerpá z bohaté minulosti. Turistické stezky, penziony, různá odpočívadla a vyhlídky zde vznikaly již začátkem dvacátého století. V té době zde byl též založen první klub turistů na území státu. Dalším odkazem předků je zajímavá lidová architektura, charakteristická tzv. domy s podstávkou. Nachází se též mnoho církevních památek různých velikostí a významů jako například slavná rumburská Loreta. Důležitou součástí zdejšího turistického ruchu je také provozování turistické hry "Vandrování po Tolštejnském panství". Diky tomu se vydávají Vandrovní pasy, mapy a další brožury přibližující krásu měst a obcí na území Tolštejnského panství. Toto také dalo název největšímu folklornímu festivalu Ústeckého kraje.
Krásná Lípa ale také žije bohatým společenským životem. Fungují zde nejrůznější sportovní oddíly, spolky a folklorní soubory, občanská sdružení. /Petr Semelka/

Plní funkci základního stupně územní samosprávy a v různé míře je také vykonavatelem státní správy.

PŮSOBÍ NA KATASTRÁLNÍM ÚZEMÍ:

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.KrasnaLipa.cz

Typ záznamu: Město nebo obec
AKTUALIZACE: Šormová Helena (INFOSYSTEM s.r.o.) org. 2, 05.11.2021 v 21:59 hodin

Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
 
FOLKLORNÍ FESTIVALY
FOLKLORNÍ AKCE
TURISTIKA