PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY UVODNI STRANA UVODNI STRANA HLAVNÍ STRANA HLAVNÍ STRANA MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ ZLÍNSKÝ KRAJ OLOMOUCKÝ KRAJ JIHOMORAVSKÝ KRAJ PARDUBICKÝ KRAJ KRÁLOVEHRADECKÝ KRAJ LIBERECKÝ KRAJ VYSOČINA PRAHA STREDOČESKÝ KRAJ ÚSTECKÝ KRAJ JIHOČESKÝ KRAJ PLZEŇSKÝ KRAJ KARLOVARSKÝ KRAJ

ENCYKLOPEDIE FoS
Základní informace o FoS ČR
Adresář FoS
Partneři FoS
Folklorní festivaly FoS ČR
Folklorní soubory FoS ČR
Folklorní materiály
Folklorní projekty
Folklor a media
KALENDÁŘ FOLKLORU
Folklorní akce a lidové umění
Festivaly FoS ČR
ZAHRANIČNÍ AKTIVITY FoS
Zahraniční aktivity
Zahraniční festivaly
Výměny a nabídky
Kolečka a půlkolečka
AKTUALITY A ZPRÁVY
Aktuality, novinky, zprávy, ...
Poskytované dotace
Archiv článků
FOLKLOR A TRADICE
Časopis Folklor
Folklor a lidové tradice v ČR
Etnografické členění ČR
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla
Kroje a lidové oblečení
SLUŽBY
Vyhledávací centrum
Pro registrované

Časopis FOLKLOR


DOPORUČUJEME
Zpíváme pro radost
 
 

Přírodní památka DOMORACKÉ LOUKY [ Přírodní památka ]

Hostašovice, Přírodní památka Domoracké louky
Přírodní památka
Přírodní památka "DOMORACKÉ LOUKY"

Datum vyhlášení: 1989

Popis:
Představuje území lučních porostů o rozloze 7,18 ha situovaných nedaleko obce Hostašovice v pramenné oblasti Srního potoka cca 360 m. n. m. Lokalita se nachází v přechodném území dvou fytogeografických okresů - Moravské brány a Vsetínské kotliny a je tvořena společenstvy podmáčených luk s přechodem k pastvinám. Cílem ochrany je uchování přirozených podmínek jedinečného naleziště chráněného druhu prstnatce májového (dactylorhiza majalis L) a dalších mizejících a chráněných druhů rostlin.


Zastavení č. 21 - Domorazské sedlo, naučné Palackého stezky

Návštěvou přírodní památky Prameny Zrzávky jsme opustili území Přírodního parku Podbeskydí. V délce asi 2 km tvoří silnice do Valašského Meziříčí hranici mezi Přírodním parkem Podbeskydí a Chráněnou krajinnou oblastí Beskydy.

Silnice (zároveň i železnice) využívá terénu Domorazského sedla, kterým prochází v nadmořské výšce 395 m (u železničního přejezdu) hlavní evropské rozvodí mezi Baltským a Černým mořem.

Sedlo tvoří významný krajinný předěl mezi 16 km dlouhým pásmem Veřovických hor, mezi Trojačkou (715 m) a jižními výběžky Podbeskydské pahorkatiny. Od konce 19. století je dopravně využíváno vybudováním silničního spojení Opava - Nový Jičín - Valašské Meziříčí - Vlárský průsmyk - Trenčín a postavením železnice Kojetín - Ostrava. Nádraží Hostašovice pochází z roku 1885.

Po odlesnění údolí v 19. století mezi silnicí a železniční drahou se vyvinulo na vzniklých loukách velmi pozoruhodné společenstvo s komplexem lesních a lučních ekosystémů. Mimořádné stanovištní podmínky na tzv. Domorazských loukách umožňují a na minilokalitách podmiňují vznik rozdílných a kontrastních společenstev. Celá lokalita se vyznačuje masovým výskytem prstnatce májového, na některých místech se setkáme s mečíkem střechovitým, prstnatcem fuchsovým, hladýžem pruským, hořečkem brvitým, tužebníkem obecným a dalšími druhy.

Celé lokalitě hrozil bezprostřední zánik, když v 80. létech byla určena pro tzv. "náhradní rekultivaci" za zábor zemědělské půdy pro některé doprovodné stavby, podmiňující výstavbu jaderné elektrárny "Blahutovice". Po delších sporech byly Domorazské louky vyhlášeny přírodní památkou.

Přilehlé zalesněné plochy hostí rovněž velmi pozoruhodné bylinné patro. Mezi druhy vyniká zejména masově rozšířený barvínek menší.

Název Domoraz pochází údajně od osadníka Domoráda. Domoraz je rozdělen na Horní a Dolní a katastrálně patří ve značné míře Hostašovicím. V lesích se nacházejí jezírka a studánky s mnoha poetickými jmény. Hluboké lesy byly útočištěm zlodějů a lupičů, kteří prý zde ukrývali své poklady. V pověstech jsou vzpomínáni loupežníci Šimák, bludovický Bartosch a nejvíce Jura Bartůšek, popravený v Novém Jičíně roku 1719.
Hostašovice, Podbeskydí
Přírodní památka

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

ukázat na mapě

Hledej další objekty v okruhu do km
DALŠÍ INFORMACE: http://www.hostasovice.cz

Typ záznamu: Přírodní památka
AKTUALIZACE: Eliška Černochová (Beskydy-Valašsko) org. 56, 08.03.2010 v 11:35 hodin

Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
 
FOLKLORNÍ FESTIVALY
FOLKLORNÍ AKCE
TURISTIKA