PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY UVODNI STRANA UVODNI STRANA HLAVNÍ STRANA HLAVNÍ STRANA MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ ZLÍNSKÝ KRAJ OLOMOUCKÝ KRAJ JIHOMORAVSKÝ KRAJ PARDUBICKÝ KRAJ KRÁLOVEHRADECKÝ KRAJ LIBERECKÝ KRAJ VYSOČINA PRAHA STREDOČESKÝ KRAJ ÚSTECKÝ KRAJ JIHOČESKÝ KRAJ PLZEŇSKÝ KRAJ KARLOVARSKÝ KRAJ

ENCYKLOPEDIE FoS
Základní informace o FoS ČR
Adresář FoS
Partneři FoS
Folklorní festivaly FoS ČR
Folklorní soubory FoS ČR
Folklorní materiály
Folklorní projekty
Folklor a media
KALENDÁŘ FOLKLORU
Folklorní akce a lidové umění
Festivaly FoS ČR
ZAHRANIČNÍ AKTIVITY FoS
Zahraniční aktivity
Zahraniční festivaly
Výměny a nabídky
Kolečka a půlkolečka
AKTUALITY A ZPRÁVY
Aktuality, novinky, zprávy, ...
Poskytované dotace
Archiv článků
FOLKLOR A TRADICE
Časopis Folklor
Folklor a lidové tradice v ČR
Etnografické členění ČR
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla
Kroje a lidové oblečení
SLUŽBY
Vyhledávací centrum
Pro registrované

Časopis FOLKLOR


DOPORUČUJEME
Zpíváme pro radost
 
 

Vonica, slovácký soubor písní a tanců [ Folklorní soubor či skupina FoS ČR ]

Folklorní soubor Vonica
Slovácký soubor VONICA patří k nejstarším krúžkům na Moravě.

Jeho první členové se začali scházet v roce 1939 a z roku 1940 jsou první písemné záznamy o činnosti nadšenců, kteří se pod vedením dr. Ladislava Rutteho začali scházet ve "Starém šenku" suterénu Myslivny ve Zlíně. V tomtéž roce je zaznamenaná první akce pro veřejnost - "Katerinské hody", kterou tehdy naši předchůdci zorganizovali a založili tím tradici, která se dodržuje dodnes spolu s "Fašankem", který je pořádaný od roku 1941. Z počátku se soubor jmenoval "Krúžek moravských Slováků", posléze "Slovácký krúžek" a v sedmdesátých letech přijal nynější jméno VONICA. Historie krúžku je velmi bohatá, jak na úspěchy na domácích a zahraničních festivalech, tak na osobnosti, které se za ty roky činnosti vystřídaly ve vedení souboru a vtiskly krúžku svůj rukopis. Bylo by asi nemožné vyjmenovat všechny tak, aby se na některé nezapomnělo, ale dvě největší je asi nutné vzpomenout. Těmi byli pan Karel Pavlištík a následně pan Jan Mička, kteří odvedli v krúžku obrovský kus práce a jejichž přínos pro rozvoj souboru snad ani nejde dostatečně docenit.

Současnost: V nynější podobě se soubor schází dvakrát týdně a to v úterý a pátek. Má přibližně 70 členů. Je schopen se prezentovat jak pětiminutovým tancem, tak i devadesátiminutovým pásmem. Předvádíme tance z různých regionů a různého temperamentu, velké množství sólových a sborových zpěvů, či muzikantských čísel vlastní cimbálové muziky.

V této podobě se soubor Vonica může pochlubit další zavedenou tradicí a tou je mezinárodní folklórní festival "Zlínské besedování", který se koná každé dva roky za účasti folklórních souborů z širokého okolí a také s bohatou zahraniční účastí.

Vonica může i nadále provozovat svou činnost a předávat krásu lidové kultury díky celé řadě sponzorů, z nich nejdůležitějšími jsou v prvé řadě náš zřizovatel - DK Zlín s. r. o. a Kulturní fond města Zlína. Dalšími, které je nutno jmenovat jsou Zeman a.s., Zelinger s.r.o., VLW spol. s.r.o.
Prezentované regiony: Horňácko, Kopanice, Trenčín, Šariš, UherskoBrodsko

Vedoucí souboru VONICA:
Ivo Urban
Boněcká 301,
760 01 Zlín
tel. domů 577 221 203, 603 293 715


Primáš cimbálové muziky
Ondřej Hobza tel: 728 176 489


Členové výboru:
Petr Mach - stárek
Veronika Kostková - stárka
Petr Mašláň Ing.
Mirek Javora
Helena Zubíková
Petr Mořingl
Ivo Urban
Vít Šabršula

Vedoucí souboru Malá Vonica
Kuřátka a žabky (nejmenší děti)
čertíci (větší děti)
Kateřina Javorská
www.volny.cz/mala.vonica
Tyršova 890, Malenovice
tel. 577 104 785, 776 194 733
Dětský folklórní soubor Malá Vonica při Domu kultury ve Zlíně vznikl v roce 1996 jako "souborové jesle", kdy jejím základem bylo 12 dětí, potomků tehdy tančících členů Slováckého souboru Vonica, ve věku od 3 do 4 let. Trochu se to rozkřiklo, přišli další zájemci... a dnes má Malá Vonica na sto dětí, rozdělených podle věku do dvou skupin: Žabky, děti od 4 do 7 let a Čertíci, od 5 do 14 let.
Soubor vystupuje s vlastními choreografiemi, které jsou regionálně zaměřené na Horňácko, v oblasti kolem Velké nad Veličkou. Má několik tématicky zpracovaných pásem, provázejících nás činnostmi a zvyky celého roku. Zpracovává různá témata - hry, tance, říkadla a písně. Používá určitý stupeň stylizace pásem s tradičními prvky, avšak vždy se snaží, aby vynikl nádherná zpěv chlapců a hra malých hudců. Jeden z jejich zpěváčků, Míša Šabršula, obsadil 2. místo v národní přehlídce dětských zpěváků "Zpěváčci 2004" ve Velkých Losinách. V roce 2005 se souboru podařilo vyhrát krajskou přehlídku DFS a postoupit do národního finále v Jihlavě. Se stejným pásmem vystupoval také na jubilejní 60. "Strážnici".
Malá Vonica spolupracuje s cimbálovou muzikou Vonica.
Vedoucími souboru jsou: Kateřina Javorská, Marcela a Ivo Urbanovi.

Marcela Urbanová Boněcko 301,
760 01 Zlín
tel. 577 221 203, 604 538 488


Předseda sdružení:
Milan Klem

KONTAKTNÍ ADRESA:

Slovácký SPaT Vonica
Ivo Urban
Gahurova 5265, Dům kultury s.r.o.
765 25 Zlín
Česko (CZ)
tel: (+420) 577 221 203
(+420) 603 293 715
e-mail: urban@vlw.cz
Folklorní soubor Vonica
Malá Vonica

Z TISKOVÝCH ZPRÁV A ČLÁNKŮ

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ


AKTUALIZACE: Luděk Šorm (FOLKLOR.CZ) org. 24, 27.06.2009 v 08:57 hodin

Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
 
FOLKLORNÍ FESTIVALY
FOLKLORNÍ AKCE
TURISTIKA