PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY UVODNI STRANA UVODNI STRANA HLAVNÍ STRANA HLAVNÍ STRANA MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ ZLÍNSKÝ KRAJ OLOMOUCKÝ KRAJ JIHOMORAVSKÝ KRAJ PARDUBICKÝ KRAJ KRÁLOVEHRADECKÝ KRAJ LIBERECKÝ KRAJ VYSOČINA PRAHA STREDOČESKÝ KRAJ ÚSTECKÝ KRAJ JIHOČESKÝ KRAJ PLZEŇSKÝ KRAJ KARLOVARSKÝ KRAJ

ENCYKLOPEDIE FoS
Základní informace o FoS ČR
Adresář FoS
Partneři FoS
Folklorní festivaly FoS ČR
Folklorní soubory FoS ČR
Folklorní materiály
Folklorní projekty
Folklor a media
KALENDÁŘ FOLKLORU
Folklorní akce a lidové umění
Festivaly FoS ČR
ZAHRANIČNÍ AKTIVITY FoS
Zahraniční aktivity
Zahraniční festivaly
Výměny a nabídky
Kolečka a půlkolečka
AKTUALITY A ZPRÁVY
Aktuality, novinky, zprávy, ...
Poskytované dotace
Archiv článků
FOLKLOR A TRADICE
Časopis Folklor
Folklor a lidové tradice v ČR
Etnografické členění ČR
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla
Kroje a lidové oblečení
SLUŽBY
Vyhledávací centrum
Pro registrované

Časopis FOLKLOR


DOPORUČUJEME
Zpíváme pro radost
 
 

Zpravodajství

Pardubický cukrář dostal řád svatého Ambrože

Pardubice - Bývalý perníkář Josef Janoš z Pardubic letos oslaví osmdesátiny. Včera dostal dárek, kterého si bude cenit asi nejvíc. Společenstvo cukrářů mu na pardubickém zámku udělilo řád svatého Ambrože, patrona cukrářů.
"Nemám rád okázalé ceremonie," prohlásil sice po slavnostním předání, ale bylo patrné, že si červené šerpy se zlatými znaky cení.
MF Dnes dne 7.3.2006 str. C2 Pardubický kraj
V rodinné tradici pokračuje syn
"Tatínek například již v roce 1958 dělal perníkové srdce na cukrářskou výstavu v Bruselu," připomněl za oceněného jeho syn Pavel Janoš. Firemní štafetu již převzal po otci a nyní je jedním ze čtyř výrobců zdobeného perníku v Pardubicích.
Firmu se zdobeným perníkem založil Josef Janoš v devadesátých letech. Řemeslně pracné perníky podle něj těžko konkurují rychlé a hlavně levné strojové výrobě. Navíc řada zákazníků si nežádá jen medové srdce, velikonoční vajíčka, Mikuláše a čerta, ale třeba barevné hrdiny kreslených filmů. "Kdyby bylo jen po mém vkusu, zdobil bych jen jemnými vzory a bílou polevou," řekl Janoš. Naštěstí prý ale zůstává dost zákazníků, kteří ocení kvalitu řemesla.
"Český perník je pracnější a vyžaduje zručnost, v cizině má perník úplně jinou chuť, jinou konzistenci," dodal.
Spolu s Josefem Janošem se sešly na zámku kvůli soutěži o nejlepší cukrárnu v zemi desítky dalších živnostníků. Třicet z nich si odvezlo ocenění. Úplně nejlepší cukrárnu v republice nyní vlastní Marie Tichá z Dačic.

Autor: LUCIE JELÍNKOVÁ
Mladá fronta DNES - Pardubický kraj, 7.3.2006, str.C2

Zveřejněno 07.03.2006 v 15:50 hodin

Copyright 1998-2025 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
 
FOLKLORNÍ FESTIVALY
FOLKLORNÍ AKCE
TURISTIKA