PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY UVODNI STRANA UVODNI STRANA HLAVNÍ STRANA HLAVNÍ STRANA MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ ZLÍNSKÝ KRAJ OLOMOUCKÝ KRAJ JIHOMORAVSKÝ KRAJ PARDUBICKÝ KRAJ KRÁLOVEHRADECKÝ KRAJ LIBERECKÝ KRAJ VYSOČINA PRAHA STREDOČESKÝ KRAJ ÚSTECKÝ KRAJ JIHOČESKÝ KRAJ PLZEŇSKÝ KRAJ KARLOVARSKÝ KRAJ

ENCYKLOPEDIE FoS
Základní informace o FoS ČR
Adresář FoS
Partneři FoS
Folklorní festivaly FoS ČR
Folklorní soubory FoS ČR
Folklorní materiály
Folklorní projekty
Folklor a media
KALENDÁŘ FOLKLORU
Folklorní akce a lidové umění
Festivaly FoS ČR
ZAHRANIČNÍ AKTIVITY FoS
Zahraniční aktivity
Zahraniční festivaly
Výměny a nabídky
Kolečka a půlkolečka
AKTUALITY A ZPRÁVY
Aktuality, novinky, zprávy, ...
Poskytované dotace
Archiv článků
FOLKLOR A TRADICE
Časopis Folklor
Folklor a lidové tradice v ČR
Etnografické členění ČR
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla
Kroje a lidové oblečení
SLUŽBY
Vyhledávací centrum
Pro registrované

Časopis FOLKLOR


DOPORUČUJEME
Zpíváme pro radost
 
 

Zpravodajství

Zač je v Pardubicích perník...

Pardubice - Význam rčení "Zač je v Pardubicích perník", které pochází z počátku 19. století, je pro historiky stále nevyřešenou záhadou. Ať už úsloví naznačovalo kvalitu, či naopak výrobky nevalné chuti, pardubičtí perníkáři ho na přelomu 19. a 20. století začali využívat jako reklamní slogan. Tehdy se také začala psát pardubická historie perníku.
Nyní může cukrářský výrobek získat od EU takzvanou ochrannou známku původu.
Středověký perník úspěch neslavil
Patrně největším producentem perníku v zemi se Pardubice staly za první republiky, kdy se zdejší výrobky vyvážely i do Mexika.

"V Pardubicích tehdy existovalo několik továrniček, které vyráběly perník. Zaměstnávaly neuvěřitelných 2000 lidí. Pro porovnání to bylo stejně, jako měl podnik Fantoma, dnešní rafinerie Paramo," řekl ředitel Východočeského muzea v Pardubicích František Šebek.

Ve středověku a v průběhu 19. století patřili pardubičtí perníkáři mezi průměr. Do poloviny 19. století se pekly čistě medové perníky, které se vytlačovaly do forem.

"Útlum výroby nejspíš zapříčinilo vymírání včelstev a nedostatek medu, " dodává Šebek.

Pardubice začaly vynikat cukrářským uměním až od konce 19. století. A tehdy se také začal vyrábět perník, jak jej znají lidé dnes.

"Výroba perníku vyžadovala kvalitní mouku, dávalo se do něj více cukru, a už ne tolik medu. Pardubicko bylo oblastí cukrovarů a mlýnů. Snad proto Pardubice patřily mezi největší výrobce v zemi. Ale je to jen domněnka," upozorňuje Šebek.

Zatímco dnes v Pardubicích existuje hned několik firem, které vyrábějí pouze ručně zdobený perník, v minulosti převládala méně pracnější výroba plněných perníků, které se balily do potištěných obrázkových obalů.

"Dnes si pod pardubickým perníkem lidé představí zdobený i plněný perník. Tenkrát to byl víc ten plněný," uzavřel ředitel pardubického muzea.

Mladá fronta DNES - pardubický kraj
30.5.2007 s.C4 (ČTK)

Zveřejněno 30.05.2007 v 15:57 hodin

Copyright 1998-2025 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
 
FOLKLORNÍ FESTIVALY
FOLKLORNÍ AKCE
TURISTIKA