PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY UVODNI STRANA UVODNI STRANA HLAVNÍ STRANA HLAVNÍ STRANA MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ ZLÍNSKÝ KRAJ OLOMOUCKÝ KRAJ JIHOMORAVSKÝ KRAJ PARDUBICKÝ KRAJ KRÁLOVEHRADECKÝ KRAJ LIBERECKÝ KRAJ VYSOČINA PRAHA STREDOČESKÝ KRAJ ÚSTECKÝ KRAJ JIHOČESKÝ KRAJ PLZEŇSKÝ KRAJ KARLOVARSKÝ KRAJ



DOPORUČUJEME
Zpíváme pro radost
 
 

Den mouky 2008

Expozice lidové architektury v Chanovicích:
Den mouky - sobota 4. října 2008 od 10.00 do 18.00 h
Den mouky navazuje v roce 2008 na Den brambor realizovaný v chanovickém skanzenu v roce předcházejícím. Rozšiřuje a spoluzakládá tradici potravinářských podzimních dnů, při kterých chce klatovské muzeum představovat veřejnosti tradiční české základní potraviny, způsob jejich pěstování či výroby; přípravu základních jídel z těchto surovin i regionální pěstitele a výrobce.
Obilí, obilniny, obiloviny, někdy také cereálie
Kulturní druhy rostlin z čeledi lipnicovitých, pěstované pro škrobnaté nažky (obilky).
Nejdůležitější kulturní rostliny pěstované od nejstarších dob, které slouží z velké části k výživě lidstva. Většina druhů se pěstuje v mírném pásu všech světadílů v různých nadmořských výškách. V Evropě je to především pšenice a žito, někde také oves a ječmen. V jižní a východní Asii, v zemích s velmi hustým osídlením, je to rýže, méně již proso, oves a pohanka. Z Ameriky se rozšířila hojně pěstovaná kukuřice. Méně se pěstuje čumila, mohár a čirok. K obilninám se řadí z hlediska pěstování i pohanka, která patří botanicky do čeledi rdesnovitých.
Na obilovinách si ceníme jejich výživnou hodnotu, možnost pěstování na velkých plochách, dobrou a jednoduchou skladovatelnost a velkou rozmanitost pokrmů, které se z nich připravují. Z obilnin se připravují základní potraviny jako je mouka, kroupy, vločky a jáhly; slouží k výrobě sladu a škrobu; obilniny jsou také jadrným krmivem.
Výstava v rámci Dne mouky bude dělena do třech částí:
1. představí především základní dostupné obiloviny: obrazové tabule (z vlastního sbírkového fondu; školní pomůcky apod.), vzorky jednotlivých rostlin (ÚKZÚZ), vzorky zrnin (ÚKZÚZ);
2. základní potraviny (výrobní produkty) z obilovin na příkladu výroby mlýnů z Plzeňského kraje (mouka, krupička, kroupy, krupky, vločky, šroty, krmné směsi atd.);
(pro spolupráci na přípravě a realizaci této části výstavy předpokládáme pochopení mlýnů a jejich laskavost v poskytnutí vzorků výrobních produktů cca v množství 1 kg pro prezentaci vizuální podoby výrobků nebo i poskytnutí 1 ks výrobku ve firemním balení; poskytnutí loga firma, nebo firemní cedule, popř. i propagačních materiálů, u kterých v případě zájmu můžeme pomoci s tiskem a distribucí návštěvníkům při výstavě);
3. výstava chlebů představí jednak různé druhy a varianty chlebů jako nejzákladnějšího pokrmu, ale také produkci pekáren z území jihozápadních Čech (tuto část výstavy mohou pekárny zpestřit o prezentaci svého výrobního programu);
(pro spolupráci na přípravě a realizaci této části výstavy předpokládáme pochopení pekárenských firem a jejich laskavost v poskytnutí vzorků vlastní výroby chlebů cca v množství 1- 2 ks pro prezentaci vizuální podoby výrobku; poskytnutí loga firma, nebo firemní cedule, popř. i propagačních materiálů, u kterých v případě zájmu můžeme pomoci s tiskem a distribucí návštěvníkům při výstavě; v případě zájmu pekárenských firem může být vyinstalována celá výrobní produkce subjektu).
Ke spolupráci byli osloveni a podporu poskytli:

Vzorky vzrostlých rostlin obilí, vzorky zrnin:
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský, odrůdová zkušebna Horažďovice

Vzorky mlynářských výrobků:
Bílý mlýn Kepka, s.r.o., Nová Huť 20, Dýšina
L. Pelant, mlýn Sušice, s.r.o., Na Fufernách 8, Sušice
Mlýn a krupárna MRSKOŠ, s.r.o., U Jatek 127, Horažďovice
Ondřej Brabec, mlýn Horažďovice Zářečí, Zářečská 651, Horažďovice
Pavla Řežábová, Mlýn Katovice - výroba a prodej krmných směsí, Katovice 651
Plzeňská mouka, Resslova 15a, Plzeň
PROKOP mlýn Borovy, s.r.o., Přeštice

Výroba chleba, popř. pečiva:
Jan Pondělík Pekařství a cukrářství Dvorec, s.r.o., Nepomuk
Pekárny a Cukrárny Klatovy, a.s., Za Tratí 602, Klatovy IV. (v jednání)
Pekárna VACOV - NoVy, s.r.o., Vracov 28
Pekařství Bayer, Slovanská tř. 52, Plzeň
Pekařství Josef Vrána Blatná, Palackého 340, Blatná (v jednání)
Pekařství Na Rybníčkách, Klatovy
Pekařství Rendl Sušice, Nádražní 516, Sušice (v jednání)
VOKURKA - racionální pečivo, s.r.o., Jateční 10, Plzeň

Občerstvení pro návštěvníky:
Ve stylu Dne mouky - např. selská kroupová polévka, buchty, vdolky, koblihy, cukroví, ale také klobásy, uzené a pečené maso s chlebem, pivo Gambrinus a Nektar, pro zahřátí pálenka.
Zámek a skanzen Chanovice
Skanzen
Zámek a skanzen Chanovice
Doprovodný kulturní program:
skanzen 10.00 hod. - vysvěcení kaple sv. Josefa, patrona dřevořemeslníků
skanzen 11.00 hod. - loutkové divadlo Kapsa: Nešťastný šafářův dvoreček
skanzen 12.00 hod. - Lebeda boys: koncert lidové hudby
zámek 13.00 hod. - slavnostní zahájení výstavy Pošumaví očima mládí z prací studentů
Integrované střední školy živnostenské v Plzni
skanzen 14.00 hod. - loutkové divadlo Kapsa: Nešťastný šafářův dvoreček
skanzen 15.00 hod. - prezentace aktivit Vlastivědného muzea Dr. Hostaše v Klatovech
a Obce Chanovice v roce 2008: Co jsme udělali a co udělat ještě chceme
Pro rok 2009 připravujeme Den mléka:
sobota 3. října 2009 od 10.00 do 18.00 hodin
Putra, kyška, homolky a jiné české pochoutky na českém venkově

Mgr. Luboš Smolík, ředitel Vlastivědného muzea Dr. Hostaše v Klatovech
Tel.: 376 316 011
Mobil: 737 061 235
E-mail: muzeum.klatovy@tiscali.cz
smolikovi.chan@tiscali.cz
a
Petr Klásek
obec.chanovice@email.cz

Diskusní fórum čtenářů
(prozatím žádný názor)

DALŠÍ INFORMACE: Zámek Chanovice
Zveřejněno 27.09.2008 v 11:16 hodin

Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
 
FOLKLORNÍ FESTIVALY
FOLKLORNÍ AKCE
TURISTIKA