PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY UVODNI STRANA UVODNI STRANA HLAVNÍ STRANA HLAVNÍ STRANA MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ ZLÍNSKÝ KRAJ OLOMOUCKÝ KRAJ JIHOMORAVSKÝ KRAJ PARDUBICKÝ KRAJ KRÁLOVEHRADECKÝ KRAJ LIBERECKÝ KRAJ VYSOČINA PRAHA STREDOČESKÝ KRAJ ÚSTECKÝ KRAJ JIHOČESKÝ KRAJ PLZEŇSKÝ KRAJ KARLOVARSKÝ KRAJ

ENCYKLOPEDIE FoS
Základní informace o FoS ČR
Adresář FoS
Partneři FoS
Folklorní festivaly FoS ČR
Folklorní soubory FoS ČR
Folklorní materiály
Folklorní projekty
Folklor a media
KALENDÁŘ FOLKLORU
Folklorní akce a lidové umění
Festivaly FoS ČR
ZAHRANIČNÍ AKTIVITY FoS
Zahraniční aktivity
Zahraniční festivaly
Výměny a nabídky
Kolečka a půlkolečka
AKTUALITY A ZPRÁVY
Aktuality, novinky, zprávy, ...
Poskytované dotace
Archiv článků
FOLKLOR A TRADICE
Časopis Folklor
Folklor a lidové tradice v ČR
Etnografické členění ČR
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla
Kroje a lidové oblečení
SLUŽBY
Vyhledávací centrum
Pro registrované

Časopis FOLKLOR


DOPORUČUJEME
Zpíváme pro radost
 
 

Chutě a vůně slovácké kuchyně

Chutě a vůně slovácké kuchyně: Je libo žmolkovicu nebo ušmúraný regiment?
Lidé přispěli do "slovácké kuchařky" desítkami krajových receptů
Uherské Hradiště
logo CHVSK
Na 140 receptů se během uplynulých pěti měsíců podařilo shromáždit organizátorům akce Chutě a vůně slovácké kuchyně, jejímž výsledkem má být vydání originální krajové kuchařky.
"Svými recepty nám přispěli milovníci a pamětníci slovácké kuchyně ze všech oblastí Slovácka. Máme tu tedy jak recepty na žmolkovicu a nožové šišky z Moravských Kopanic, tak třeba na salátovou máčku a šlíšky s povidly ze Stříbrnic na Uherskohradišťsku či Milocké beléše z jižního cípu Slovácka, z Milotic v Lednicko-Valtickém areálu," uvedla jedna z organizátorek, vedoucí Městského informačního střediska v Uherském Hradišti Markéta Macháčková.
"Zasílateli receptů byly většinou ženy starší generace, ale sem tam nám přispěli i muži. Databáze nyní obsahuje nejen recepty na hlavní jídla, ale i omáčky, polévky, saláty a moučníky. Velmi zajímavé jsou mnohé názvy. Asi zdaleka ne každý bude vědět, co je to šumajstr, ušmúraný regiment, žmolkovica, metyja, laty nebo patenty," doplnila marketingová manažerka Regionu Slovácko Ivana Směšná.
Fáze sbírání receptů s posledním srpnovým dnem skončila. Nyní začne jejich třídění tak, aby do tisku "šla" reprezentativní publikace představující bohatost a pestrost slovácké kuchyně. Odborným garantem pro výběr a posouzení autentičnosti sesbíraných receptů je etnografka Slováckého muzea v Uherském Hradišti, PhDr. Ludmila Tarcalová. "Přestože sbírání receptů jsme oficiálně ukončili, i nyní ještě dodatečně uvítáme případné další recepty od kuchařek či kuchařů, kteří na uzávěrku pozapomněli," dodala Markéta Macháčková.
"Krajová gastronomie ve spojení s vinařstvím je v současné době jedním z největších lákadel Slovácka. Mezi návštěvníky jsou velmi oblíbené několikadenní programy, které mimo jiné nabízíme i v rámci letošní propagační kampaně a které zahrnují návštěvy vinných sklepů a ochutnávky místních specialit. Kuchařka tedy nejen pomůže uchovat dědictví předků, ale jistě potěší i turisty, kteří si "chutě Slovácka" oblíbili," doplnila ředitelka Centrály cestovního ruchu Východní Moravy Dana Daňová.
Kampaň s názvem Chutě a vůně slovácké kuchyně, jejímž cílem je podpořit typickou gastronomii kraje, připravilo sdružení Region Slovácko ve spolupráci s Městským informačním centrem v Uherském Hradišti. Kampaň začala 18. dubna. Organizátoři mj. obeslali výzvou ke spolupráci všech 250 obcí Slovácka a vznik kuchařky propagovali i s pomocí soutěže. Každý týden v ní byl vylosován jeden nový přispěvatel, který získal modrotiskové doplňky Františka Jocha ze Strážnice, držitele značky Tradiční výrobek Slovácka.
Recepty lze ještě zasílat na adresu MIC Uherské Hradiště, Masarykovo nám. 21, Uherské Hradiště, 686 01, nebo e-mailem na chuteavune@slovacko.cz. Je také možné je přinést do Městského informačního centra v Uherském Hradišti osobně. Pro tento účel zde byl zřízen i speciální sběrný box. U každého příspěvku by měl být uveden autor, kontaktní údaj na zasílatele a také informace, odkud recept pochází.

Organizátorky soutěže:
Mgr. Markéta Macháčková (vedoucí MIC Uherské Hradiště) a Mgr. Ivana Směšná (marketingová manažerka Regionu Slovácko)
Kontakt:
Mgr. Markéta Macháčková, vedoucí MIC Uherské Hradiště, tel.: 572 525 526, www.uherske-hradiste.cz
PhDr. Dana Daňová, ředitelka Centrály cestovního ruchu Východní Moravy, o.p.s.,
tel. 577 043 900, 733 161 670, www.vychodni-morava.cz
Uherské Hradiště
bránečkové z Jalubi
Název receptu: Bránečkové - mřížkový koláč
Autor (poskytl): Marta Fajkusová
Obec: Jalubí

Suroviny:
40 dkg hladké mouky
15 dkg ml. cukru
15 dkg tuku
2 vajíčka
1 prášek do pečiva.
povidla nebo marmeláda

Postup:
Smícháme mouku s práškem do pečiva a poté přidáme cukr, tuk, 2 vajíčka a vypracujeme těsto. Malý kus těsta si necháme na vytvpření mřížky. Zbytek těsta vyválíme, dáme na plech, potřeme marmeládou nebo povidly a nahoru dáme úzké plátky těsta jako mřížku. Pečeme na vymazaném plechu, ještě horké pocukrujeme a podáváme.
Uherské Hradiště
šumajstr
Název receptu: Manželstvo
Druh pokrmu: Hlavní jídlo
Autor: Jaroslava Křečanová
Obec: Uherského Hradiště, Sběr Uherské Hradiště

Suroviny:
400g krup
400g bílých fazolí
cibule
slanina
majoránka
sůl
trochu vody

Postup:
Naložíme přes noc zvlášť kroupy a fazole do vody, poté uvaříme doměkka. Slejeme. Opražíme na drobno nakrájenou cibuli, opražíme na ní slaninu, přidáme majoránku. Vsypeme kroupy a fazole, zamícháme, osolíme, přilejeme trochu vody a krátce podusíme. Podáváme.

Tento pokrm má krajové názvy - svajba, šumajstr, šumajzl aj.
*
Centrála cestovního ruchu Východní Moravy je oběcně prospěšná společnost založená 1. října 2007 na základě usnesení zastupitelstva Zlínského kraje. Jejím jediným zakladatelem je Zlínský kraj.

Diskusní fórum čtenářů
(prozatím žádný názor)

DALŠÍ INFORMACE: Uherské Hradiště
Zveřejněno 20.09.2009 v 23:50 hodin

Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
 
FOLKLORNÍ FESTIVALY
FOLKLORNÍ AKCE
TURISTIKA