PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY UVODNI STRANA UVODNI STRANA HLAVNÍ STRANA HLAVNÍ STRANA MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ ZLÍNSKÝ KRAJ OLOMOUCKÝ KRAJ JIHOMORAVSKÝ KRAJ PARDUBICKÝ KRAJ KRÁLOVEHRADECKÝ KRAJ LIBERECKÝ KRAJ VYSOČINA PRAHA STREDOČESKÝ KRAJ ÚSTECKÝ KRAJ JIHOČESKÝ KRAJ PLZEŇSKÝ KRAJ KARLOVARSKÝ KRAJ

ENCYKLOPEDIE FoS
Základní informace o FoS ČR
Adresář FoS
Partneři FoS
Folklorní festivaly FoS ČR
Folklorní soubory FoS ČR
Folklorní materiály
Folklorní projekty
Folklor a media
KALENDÁŘ FOLKLORU
Folklorní akce a lidové umění
Festivaly FoS ČR
ZAHRANIČNÍ AKTIVITY FoS
Zahraniční aktivity
Zahraniční festivaly
Výměny a nabídky
Kolečka a půlkolečka
AKTUALITY A ZPRÁVY
Aktuality, novinky, zprávy, ...
Poskytované dotace
Archiv článků
FOLKLOR A TRADICE
Časopis Folklor
Folklor a lidové tradice v ČR
Etnografické členění ČR
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla
Kroje a lidové oblečení
SLUŽBY
Vyhledávací centrum
Pro registrované

Časopis FOLKLOR


DOPORUČUJEME
Zpíváme pro radost
 
 

EKOfarMA Horecký Dvůr – Ing. Jana Vacková, Dobroty z Horeckého Dvora, Křížaly rytíře Sekolíka [ Regionální výrobce nebo produkt ]

Jana Vacková, Dobroty z Horeckého Dvora

Dříve byly na Horeckém dvoře u Jedousova rozsáhlé třešňové sady. Ještě za První republiky se třešně odtud vozily až do Vídně. Co se neprodalo, zpracovalo se v marmeládovně. Manželé Markovi v roce 2012 založili nové sady v rámci své firmy EKOfarMA Horecký Dvůr s.r.o., čímž chtějí navázat na to, co tu bylo kdysi vyhlášené.

Ing. Jana Vacková se provdala do rodiny hospodařící na Horeckém dvoře v roce 2018. Když sady začaly vydávat už větší úrodu, přišlo jí jako obrovská škoda jen tak otrhat ovoce a odvézt jej do palírny. Začali tedy ovoce trhat a prodávat přímo ze dvora. Co se neprodalo, zpracovali na křížaly nebo zmoštovali.

Na jaře celý sad krásně rozkvetl pampeliškou. Na pampelišky mají certifikát prokazující jejich biokvalitu. Zkusili s velkým úspěchem pampeliškový sirup podle babiččina receptu. Všichni ho moc chválili, jak je dobrý. Rozkvetla levandule a byl na světě levandulový sirup. Pak se přesunuli k bylinkám – meduňka, máta, bez. Do sirupu zpracovali i jitrocel mající také certifikát biokvality. V létě dozrály třešně, meruňky, rybízy, mirabelky, hrušky a jsou z nich výtečné džemy. Znáte jablíčka štrúdláky? I ty se nastrouhaná dostala do sklenic a po pasterizaci vznikl základ na štrúdl. V krabičce jako sušené Horecké plody mají sušená jablíčka, hrušky, švestky a oříšky. S úspěchem se snaží na Horeckém Dvoře zpracovat téměř vše, co zde během roku vyroste.

Na podzim v roce 2021 získala Ing. Jana Vacková pro Dobroty z Horeckého dvora certifikát ŽELEZNÉ HORY regionální produkt.

Statek prochází rekonstrukcí a v rámci ní plánují vybudovat i zázemí pro prodej. Dobroty z Horeckého Dvora si můžete objednat na e-shopu nebo přes facebook a vyzvednout si je na místě. Návštěvu si domluvte telefonem předem.

Kontakt

EKOfarMA Horecký Dvůr s. r. o.
Horecký Dvůr 66 • Jedousov • 535 01 Přelouč

Ing. Jana Vacková

telefon: 728 481 845
info@ekofarma.unas.cz

www.ekofarma.unas.cz

f1-12EmailTelefonEshopMAS ŽR piktogram Formanská stezkaProdej ze dvora

UMÍSTĚNÍ

ukázat na mapě

Další objekty v okruhu do

AKTUALIZACE: Lea Turynová (MAS ŽR) org. 127, 24.07.2023 v 08:40 hodin

Copyright 1998-2025 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
 
FOLKLORNÍ FESTIVALY
FOLKLORNÍ AKCE
TURISTIKA